Behandeling

Een orthodontische behandeling is haast op elke leeftijd mogelijk. Bij kinderen kan een behandeling al geïndiceerd zijn op 7-jarige leeftijd. Dit is vaak kortstondig en in de meeste gevallen om de stand van één of enkele voortanden te corrigeren. Ook wanneer je de 60 jaar al gepasseerd bent is een beugelbehandeling nog mogelijk: de tandverplaatsing gaat alleen wat minder snel dan bij een tiener. Dit heeft met de snelheid van botombouw te maken.

Er is nog een groot verschil tussen de behandeling van tieners en volwassenen. Tieners zitten nog in de groei, volwassenen niet meer. Dit betekent dat een kaakstand op jonge leeftijd nog te corrigeren is, als iemand de 16 jaar gepasseerd is dit niet meer mogelijk. Een verkeerde kaakstand uit zich meestal in een overbeet of onderbeet. Gelukkig is hier ook boven de 16 jaar nog wel wat aan te doen. De orthodontist zal de mogelijkheden met je bespreken.

Jong of oud, iedereen kan profijt hebben van een beugelbehandeling. Ook al is het niet alleen functioneel, dan nog zal je zelfverzekerder in het leven staan met een mooie rij tanden en kiezen. Als je een beugelbehandeling overweegt, zorg wel altijd dat je bij een orthodontist terecht komt. Dit is een ‘gespecialiseerde’ tandarts die na de studie tandheelkunde nog een 4-jarige fulltime opleiding gevolgd heeft. Een orthodontist zal je altijd het beste advies kunnen geven over een eventuele beugelbehandeling.