Soorten beugels

Vaste apparatuur

Vaste apparatuur, oftewel de slotjesbeugel, is de meest bekende beugel en hiermee kunnen de tanden netjes op een rij gezet worden. Aan deze beugel kunnen ook elastieken worden bevestigd waarmee we de boven- en ondertanden nog beter in elkaar kunnen laten vallen.
Indien u iets minder opvallende slotjes wilt dan is er ook een witte variant verkrijgbaar. De mogelijkheden kunt u bespreken met de orthodontist.

Activator

De activator, of ook wel blokbeugel genoemd, is een uitneembare beugel die bij goed gebruik de overbeet verkleint door de onderkaak wat meer naar voren te brengen. Dit is niet het hele verhaal, want de blokbeugel zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat naar voren stekende voortanden in de bovenkaak wat rechter op komen te staan. De blokbeugel kan uitstekend worden gebruikt in het wisselgebit en wordt daarom bij voorkeur toegepast bij kinderen aan het einde van de basisschool.

Plaat

De plaatbeugel is een beugel die al heel lang bestaat en in de meeste gevallen bij jongere patiënten wordt gebruikt. De beugel kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het verhelpen van een diepe beet, voor het verbreden van de bovenkaak of het corrigeren van één of meerdere voortanden. Bij volwassen patiënten wordt de plaat ook wel eens toegepast om op een eenvoudige manier kleine spleetjes tussen de boventanden te sluiten.

Retentie

Onder retentie worden alle beugels verstaan die ervoor zorgen dat de tanden na de behandeling netjes recht blijven staan. Helaas is dit noodzakelijk, omdat anders de tanden weer snel kunnen verplaatsen. Een voorbeeld van een retentiebeugel is bijvoorbeeld een draadje achter de voortanden. Dit draadje moet soms levenslang blijven zitten. Dat is niet erg, u bent er binnen een week aan gewend en wanneer u het goed schoonhoudt is er niet meer kans op gaatjes dan zonder het draadje. De eigen tandarts kan na verloop van tijd het draadje periodiek controleren.
Naast het draadje achter de tanden bestaan er ook nog nachtbeugels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een doorzichtig hoesje voor over de tanden of een uitneembare plaatbeugel.

retentie